Hungary, 7030 Paks, Anna utca 14.

 • 0 items in quote

  No products in the Quote Basket.

 • Mi az a cirok?

  A cirok nem csak seprű…
  A cirok szóról sokaknak az udvart seprő nagymama emléke ugrik be. Ez a növény azonban sokkal több ennél! Lássuk, mi a története, amiből kiderül az is, honnan ered ez a képtársítás.

  Cirok növény bemutatása

  Ez az afrikai Szudán és Etiópia területén őshonos gabona már több, mint 2000 éve ismert és rengeteg fajtáját különböztetjük meg. Külső tulajdonságai, főként színe alapján létezik fehér, fekete vagy vörös. Felhasználási területe szerint csoportosítva beszélhetünk takarmányozási célra termesztett, ipari felhasználású vagy étkezési cirokról. Az agrár- és mezőgazdasági szektorban természetesen további szempontok is lényegesek, mint például a termesztés gazdaságossága – ide tartozik például az éghajlati igények és a terméshozam -, illetve a silócirok vagy az emberi fogyasztásra szánt cirokmag tápértékei, valamint emészthetőségi tulajdonságai.

  A képen az általunk feldolgozásra kerülő fehér cirok mag látható a növényről készült felvételre szórva.

  Európában eleinte csak az ipari felhasználású cirkot honosították meg, majd körülbelül az 1920-as évektől kezdve alkalmazzák takarmányként Magyarországon is. Igazán nagy területen csak a második világháborút követően kezdték termeszteni, mára viszont ez több mint 20 ezer hektárnyi szántóföldet jelent, mellyel Magyarország Európa harmadik legnagyobb ciroktermesztője. Az első helyen Franciaország, a másodikon pedig Olaszország előz meg minket.
  Azt, hogy sokaknak a seprű jut csak róla eszébe, valószínűleg az okozza, hogy az ezirányú hasznosítása több évszázados múltra tekint vissza hazánkban, míg a takarmányozásban bő száz éve alkalmazzuk rendszeresen. Az élelmiszeriparban a búza és a kukorica sokáig kiszorította, azonban az elmúlt évtized tendenciái és a táplálkozásélettani ismereteink bővülésének a hatására manapság újra nagyobb népszerűségnek örvend.

  Ez többek között annak is köszönhető, hogy Magyarország éghajlati adottságai kedvezőek a gazdaságos termesztésére. Hozzátartozik, hogy az utóbbi évek klímaváltozása is inkább arra ösztönzi a termesztőket, hogy az aszálytűrő cirok helyet kapjon a vetésforgóban. Számos kedvező tulajdonsága miatt pedig a cirköles fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mik ezek a pozitív hatások, olvasd el az erről szóló blogbejegyzést ITT.

  MEGOSZTÁS

  Facebook
  LinkedIn

  TOVÁBBI HÍREINK